A fenntarthatóbb "Jövő Városa"

2017. 02. 28.
A haszongépjárművek már több mint fél évszázada az áruszállítás kulcsszereplői. A drónok új jelenségnek számítanak. A két eszközt azonban jól össze lehetne hangolni a városi közlekedés továbbfejlesztése érdekében – és ez csupán egyetlen példa a Ford jövőképéből, amit a vállalat a “Jövő Városáról” alkotott.

Az önvezető áruszállító autók gyorsan és hatékonyan mozgathatnák az árukat a közutakon (legyen szó akár élelmiszerről, akár sürgős gyógyszerekről), a szállítás utolsó lépését pedig a drónokra bízhatnánk, amelyek az autóval megközelíthetetlen helyekre, például egy toronyház tetejére is eljuttatják a küldeményt, vagy olyan területekre, ahol körülményes vagy veszélyes dolog egy járművel parkolni. A Ford munkatársai által a vállalat Utolsó Mérföld című versenyére kidolgozott innovatív “Autolivery” koncepció lényege, hogy az elektromos hajtású önvezető autók és a drónok közösen végzik az áruk és csomagok felvételét és kézbesítését. Az ötlet működését a virtuális valóság segítségével ismerhetik meg a Mobil Világkongresszus látogatói Barcelonában, ahol a Ford többek közt a “Jövő Városa” elképzelést is bemutatja.

Egy új felmérés kimutatta, hogy az európai autósok évente akár 91 órát is eltöltenek a forgalmi dugókban araszolva – az “Autolivery” szolgáltatás pedig érzékletesen mutatja be, hogy az új technológiák hogyan varázsolhatják kellemesebbé az intelligens otthonokban élő emberek mindennapjait, és hogyan segíthetnek egy fenntarthatóbb jövő megteremtésében.*

“A Ford számára elsőrendű fontosságú, hogy olyan innovatív megoldásokat dolgozzon ki, amelyek középpontjában az emberek állnak. E megoldások segítségével a felhasználók időt és pénzt takaríthatnak meg – ráadásul városaink is élhetőbbé válnak,” nyilatkozta Ken Washington, a Ford Motor Company kutatásokért és fejlett mérnöki megoldásokért felelős alelnöke.

Az Autolivery koncepciója – a rengeteg ötlet egyike, amelyeket a Ford munkatársai mutattak be az Utolsó Mérföld című pályázaton – kiemelt figyelmet fordít az áruszállítás „utolsó 15 méterére”. Mint az köztudott, sok vállalat tervezi a csomagküldés teljes automatizálását, aminek kritikus pontja a járdaszegély és az ajtó között húzódó utolsó 15 méter. E rövidnek tűnő távolság leküzdése várhatóan globális kihívássá válik az elkövetkező években, hiszen a GDP növekedésével párhuzamosan egyre többen rendelnek online, ez pedig a kiszállítások számának növekedését is jelenti.

„Bár ma még mindez megvalósíthatatlannak tűnik, az ’Autolivery’ jól érzékelteti, hogy jelenleg is folyó mobilitási kutatásaink hogyan gazdagíthatják majd életünket a ’Jövő Városának’ fenntarthatóbb világában,” tette hozzá Washington.

A “Jövő Városában” megoldódhatnak a nagyvárosi közlekedéssel járó problémák, például a közlekedési dugók és a légszennyezés; a Ford koncepciója egyszerűbb mobilitáshoz segítheti az embereket – nemcsak a jövőben, hanem már ma is. Az aszfaltozott utakat zöldfelületek és parkok válthatnák fel, ami nemcsak szebbé, hanem egészségesebbé is tenné a városi környezetet. A vállalat rendszeresen arra buzdítja munkatársait, illetve a vállalkozásokat és a startupokat, hogy vegyenek részt meghirdetett versenyein és pályázatain, ahol innovatív ötletekkel rukkolhatnak elő. Az “Autolivery” koncepció is így született, hiszen megalkotói, Euishik Bang, James Kuo és Chelsia Lau (a Ford sanghaji dizájnerei) a vállalat legutóbbi Utolsó Mérföld Mobilitási Versenyén mutatták be elképzelésüket.

“A lényeg, hogy kellemesebbé tegyük a nagyvárosi létet. Ha az önjáró és elektromos autókat drónokkal egészíthetnénk ki, hogy gyorsabb és egyszerűbb legyen az áruszállítás, az mindenkinek hasznára válhat,” vélekedett Bang. Ugyancsak az Utolsó Mérföld Mobilitási Versenyre készült a mostani Mobil Világkongresszuson is látható a Carr‑E önjáró elektromos platform, illetve a TriCiti összecsukható elektromos tricikli is.

A Ford határozott szándéka, hogy 2021-re megalkossa teljesen önvezető, SAE 4 besorolású járművét, ami alkalmas arra, hogy autómegosztó, iránytaxis és csomagszállító vállalatok használják. A márka arra számít, hogy folyamatosan növekedni fog az elektromos autók száma, és 15 éven belül az ilyen járművek globális kínálata túlnő majd a belsőégésű motorral hajtott modellekén. A jövőben a megosztott autóhasználat is egyre népszerűbbé válik, és elterjed a járművek és az infrastruktúra közti kommunikáció.

“Arra törekszünk, hogy megértsük, hogy élnek, dolgoznak és mozognak az emberek a nagyvárosi környezetben, hiszen ez az információ az alapja azoknak a kutatásoknak, amelyeket a mobilitási technológiák és megoldások területén folytatunk,” mondta el Washington.



Forrás: Ford Sajtószoba


Márkakereskedés hírei

  • 2024. 02. 12.

    Új Ford Puma

    Új Ford Puma: csúcstechnológiás városi ragadozó Sportkocsis vezetői környezet,…
    Új Ford Puma
  • 2024. 02. 05.

    Új Ford Mustang

    Az Új Ford Mustang: amerikai legenda egy új korszak technológiájával Bemutatásra…
    Új Ford Mustang
  • 2024. 01. 28.

    Vadonatúj Transit Connect

    A Ford Pro bemutatja a vadonatúj Transit Connect et kimagasló kényelmi funkciókkal…
    Vadonatúj Transit Connect
  • 2024. 01. 28.

    Megújul a Ford Kuga SUV

    Európa legkelendőbb plug-in hibrid modellje bekeményít: Megújul a Ford bestsellere,…
    Megújul a Ford Kuga SUV
  • 2023. 11. 06.

    Vadonatúj Ford Transit Custom

    Napenergia és fejlett AI segítségével készül a vadonatúj Ford Transit Custom…
    Vadonatúj Ford Transit Custom
  • 2023. 09. 28.

    Új Ford E-Transit flotta

    Újabb Ford E-Transit flottával bővíti járműparkját a Gebrüder Weiss A Ford E-Transit…
    Új Ford E-Transit flotta
  • 2023. 08. 28.

    Ford Driving Skills for Life

    Már lehet jelentkezni a Ford Driving Skills for Life ingyenes, félnapos gyakorlati…
    Ford Driving Skills for Life

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Autó-Nexus Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Autó-Nexus Kft.