A Ford mérnöknői lelkesítik a jövő nemzedékeit

2021. 07. 14.

A Ford mérnöknői szüleik példáját követve lelkesítik a jövő nemzedékeit

2021. június 23. - Bár Carla Fernández de Liger még csak egy kétéves kislány, de ha a családi tradíciók tartósnak bizonyulnak, akkor belőle is mérnök lesz.

Édesanyja, Nerea Fernández de Liger és férje, Carlos mindketten mérnökök, akik a Ford spanyolországi Valencia üzemében ismerték meg egymást, és máig is ott dolgoznak. Éppúgy, mint Nerea apja, José és anyja, Maria, aki az első női mérnökök egyike volt a spanyol autógyárban.

Nerea édesanyja sajnos 2020-ban elhunyt. Életútja erősen inspirálta a lányát, hiszen azt igazolta: nem határozhatja meg valaki pályaválasztását, hogy férfinak vagy nőnek születik. Így lett végül Nereából az anyagbeszerzési és logisztikai szakértő a Ford Valencia gyárában, ahol az anyja is dolgozott.

A Ford német, spanyol és brit üzemeiben minden évben számos programot indítanak, arra bátorítva a lányokat, hogy válasszanak mérnöki, műszaki szakmákat. Ezek a programok még a karantén ideje alatt is folyamatosan működtek, természetesen online.

Ma, a Mérnöknők Nemzetközi Napján a Ford azokat köszönti, akik családjuk nyomdokaiba lépnek – annak eredményeképpen, hogy a vállalat ösztönző programjai miatt kedvet kaptak a mérnöki pályához.

“Amikor elkezdtem mérnöknek tanulni a Ford Oktatási Központban, az apám reggel mindig elvitt oda, tanítás után pedig értem jött, hiszen a központ közel volt a munkahelyéhez. Akkoriban kicsit feszengtem emiatt a többiek előtt, de ma már büszkén emlékszem vissza erre,” mesélte Nerea, a Ford Európa szállítmányozási supervisora. “A Forddal kapcsolatos emlékeim közül talán azt kedvelem a legjobban, amikor a szüleim nyugdíjba mentek, és a búcsúztató partijukon láthattam, milyen bensőségesen köszön el tőlük a Ford közössége.”

Az egész család

Nerea azon Ford-mérnöknők egyike, akik küldetésüknek tekintik, hogy inspirálják a nők következő nemzedékét. Íme néhány nő, akik a szüleik példáját követve váltak a Ford mérnökeivé:

Alexandra Walker, hajtáslánc-minőségi igazgató az Egyesült Királyságban

“A nagyapám már a ’40-es években is a Ford-üzemben dolgozott Lemington Spa-ban, az édesapám pedig mérnököket oktatott, és rengeteg Ford-alkalmazott került ki a keze alól. 33 évvel ezelőtt nyaranként a Ford futóműgyárában, Swansea-ben gyakornokoskodtam, és hosszú ideje magam is aktívan részt veszek azokban a kezdeményezésekben, amelyek célja, hogy kedvet csináljunk a lányoknak a mérnöki szakmához.”

Daniela Arts, gyártásszervező mérnök Németországban

“Gyermekkoromban gyakran jártam a Ford-gyárban, és az apám mindig örömmel mutatta meg nekem az üzemet és az autókat. Mindenképpen a Fordnál szerettem volna dolgozni, és nem is pályáztam másik állásra. Felvettek a do2technik tanulmányi programba, ahol az oktatás mellett munkatapasztalatot is szerezhettem, és tudtam, hogy a program végén elhelyezkedhetek a Fordnál. Így is lett.”

Kathrin Ruegenberg, karosszériatervező mérnök Németországban

Kathrin Ruegenberg

“Az apám a Fodnál volt, és emlékszem, mennyire élveztem az ottani családi rendezvényeket. Diákkoromban édesapám rengeteget segített nekem a tudományos és műszaki tantárgyak elsajátításában. Amikor el kellett döntenem, hová menjek szakmai gyakorlatra, az apám arra biztatott, hogy a Fordot válasszam, mert itt rengeteg szakterületbe belekóstolhatok. Hamar megtetszett a mérnöki pálya, és a do2technik program végig is vezetett az oda vezető úton.”

Laura Florentin Dobreanu, termékminőségi mérnök Romániában

Florentin Dobreanu

“A szüleim mindketten mérnökök voltak; édesapám a krajovai Olcit-gyárban dolgozott, amiből később Ford-üzem lett. Nekem és a bátyámnak teljesen természetes volt, hogy szüleink példáját követve mi is mérnökök legyünk, hiszen mindkettőnket érdekelt a tudomány és a matematika. Jelenleg a minőségbiztosítási részlegnél dolgozom, ahogy annak idején az apám is.”

Laura Tudela Oltra, mérnöktanuló Spanyolországban

Laura Tudela Oltra

“Az apám 20 éves korában kezdett dolgozni a Fordnál, és otthon is volt egy műhelyünk. Amikor az éjszakai műszakba volt beosztva, gyakran együtt töltöttük a délutánokat, kerékpárokat javítva és gépeket bütykölve. Jelenleg a vezérműtengely-megmunkáló részlegnél dolgozom, mellette pedig ipari elektronikát és automatizálás-tervezést tanulok, hogy idővel a Ford mérnöke lehessek.”

Mihaela Dana Toma, folyamattervező mérnök Romániában

Mihaela Dana Toma“Gyermekkoromban mindent megjavítottam otthon, például én cseréltem ki a tömítést a szivárgó lefolyóban. Még édesanyám vasalóját is darabokra szedtem és összeraktam, mert kíváncsi voltam, hogyan működik. Később már édesapámnak is segíthettem autókat javítani, utána pedig – az ő nyomdokain járva – magam is mérnök lettem a Ford krajovai gyárában.”

Molly Starkes, mérnöktanuló az Egyesült Királyságban

Molly Starkes

“A Ford rengeteg kezdeményezést indít az Egyesült Királyságban: például középiskolás lányokat hív meg látogatóba a gyáraiba. Tizenévesen én is részt vettem egy ilyen programon, és 16 éves koromban ez inspirált arra (amellett, hogy az apám is a Fordnál dolgozott), hogy a Ford mérnöke legyek. Jelenleg a mérnöki fokozat megszerzéséért tanulok a Warwick Egyetemen.”

Kedvet csinálni a lányoknak a mérnöki pályához

A Ford minden mérnöknőt igyekszik ösztönözni, függetlenül attól, hogy korábban volt-e valamilyen kapcsolatuk a vállalattal.

“Autóipari mérnöknek lenni izgalmas munka, és igyekszünk ezt széles körben tudatosítani, hogy egyre több női mérnök dolgozzon a Fordnál, javítva ezzel a cég sokszínűségét. A Mérnöknők Nemzetközi Napján olyan példaképeket szeretnénk bemutatni, akik jól példázzák, hogy a nők szívesen választják a Fordot munkahelyüknek,” mondta el Sarah Haslem, a Ford Európa Women of Ford szervezetének elnökségi tagja.

Németországban minden áprilisban megrendezik a Lányok Napját, ami idén online zajlott a 13 évesnél idősebb iskolások részvételével. A program a Frauen in Technik (Nők a Technológiában) kezdeményezés fontos része, ami magában foglalja a nyári és az őszi szünetre szervezett gyakorlatokat a lányok számára, a nekik fenntartott helyeket a mérnöki gyakorlati ismeretek megszerzésére, a Do2 programot, ami mentorálást kínál a lányoknak a gyakornoki munka megkezdése előtt, és a pályaválasztást segítő rendezvényeket a régió iskoláiban.

A Ford romániai Krajova üzemében a nemek megoszlásának aránya közel 50 százalékos. A Ford of Spain jelenleg éppen egy technológiai és innovációs versenyt készít elő, ami a mérnöki pályára irányíthatja a lányok figyelmét.

Az Egyesült Királyságban a Ford női mérnökei 2015 óta minden évben megszervezik a Mérnöknők Napját, több mint 100 lányt invitálva meg a környékbeli iskolákból, hogy részt vehessenek az üzemi túrákon, a beszélgetéseken, és megismerhessék a mérnökök munkáját. Mindezt további kezdeményezések egészítik ki, többek közt az iskolákban elindított általános mérnöki alapprogram és az egyetemi hallgatók mentorálási programjai.

“Itt nem csupán arról van szó, hogy a mérnöki szakmára biztatjuk a lányokat. Mérnöknőinket arra bátorítjuk, hogy legyenek tisztában eredményeik értékével – ahogyan azzal is, hogy nőként mi mindent teszünk hozzá az autók tervezéséhez és gyártásához – másféle nézőpontokat alkalmazva, vagy éppen jobb együttműködő készséggel dolgozva,” magyarázta el Friederike Philipsenburg, a Ford Európa Mérnöknői Testületének tagja (akinek édesapja szintén a Fordnál dolgozott).

Időpontfoglalás

A Ford Motor Company

A Ford Motor Company globális vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. A vállalat tevékenységi köre a Ford személyautók, haszongépjárművek, városi terepjárók (SUV) és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók tervezése, gyártása, értékesítése, szervizelése és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A Ford vezető szerepre törekszik az elektromos autók, az önvezető járművek és a mobilitás területén. A Ford mintegy 199.000 embert foglalkoztat világszerte. Amennyiben több információra van szüksége a Fordról, termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company vállalatról, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot.

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.


Márkaszerviz hírei

  • 2024. 02. 12.

    Új Ford Puma

    Új Ford Puma: csúcstechnológiás városi ragadozó Sportkocsis vezetői környezet,…
    Új Ford Puma
  • 2024. 02. 05.

    Új Ford Mustang

    Az Új Ford Mustang: amerikai legenda egy új korszak technológiájával Bemutatásra…
    Új Ford Mustang
  • 2024. 01. 28.

    Vadonatúj Transit Connect

    A Ford Pro bemutatja a vadonatúj Transit Connect et kimagasló kényelmi funkciókkal…
    Vadonatúj Transit Connect
  • 2024. 01. 28.

    Megújul a Ford Kuga SUV

    Európa legkelendőbb plug-in hibrid modellje bekeményít: Megújul a Ford bestsellere,…
    Megújul a Ford Kuga SUV
  • 2023. 11. 06.

    Vadonatúj Ford Transit Custom

    Napenergia és fejlett AI segítségével készül a vadonatúj Ford Transit Custom…
    Vadonatúj Ford Transit Custom
  • 2023. 09. 28.

    Új Ford E-Transit flotta

    Újabb Ford E-Transit flottával bővíti járműparkját a Gebrüder Weiss A Ford E-Transit…
    Új Ford E-Transit flotta
  • 2023. 08. 28.

    Ford Driving Skills for Life

    Már lehet jelentkezni a Ford Driving Skills for Life ingyenes, félnapos gyakorlati…
    Ford Driving Skills for Life

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Autó-Nexus Kft.

Márkaszerviz hírei

Legfrissebb hírek Autó-Nexus Kft.