A ’robogó-pad’ nyert a Ford versenyen

2021. 07. 28.

A ’robogó-pad’ nyert a Ford Alapítvány Intelligens Mobilitás Versenyén

Átalakulóban van a városi közlekedés: egyre többen választják a gyaloglást, a kerékpározást, a a rollerezést vagy az e-robogózást. Ezzel párhuzamosan mind nagyobb az igény a köztéri bútorokra, amelyeken megpihenhetnek a városlakók és a turisták.

Erre alapozott két formatervező diák, Corentin Janel és Guillaume Innocenti, amikor elkészítették leleményes tanulmányukat, a robogó-padot, aminek a TOD nevet adták.

Ötletükkel megnyerték a Ford Alapítvány Intelligens Mobilitás Versenyét, és ezzel együtt a 12.500 font (5,2 millió forint) pénzdíjat, amit projektjük megvalósítására fordítanak majd. A Ford jótékonysági alapja, a Ford Alapítvány által a brit Royal College of Art egyetemmel közösen szervezett versenyen diákok mutathatták be ötleteiket a fenntartható városi közlekedésről és a közösséget szolgáló megoldásokról.



Ford Alapítvány TOD rendszer


“A robogó-pad remekül példázza, hogyan alakíthatja a dizájn kellemesebbé, praktikusabbá és multifunkciósabbá a városok utcaképét és működését,” vélekedett Amko Leenarts, a Ford Európa formatervezési igazgatója. “Jó megoldást kínál arra, hogy a mobilitás a város szerves részévé váljon, interakcióra ösztönözve az embereket, és lehetővé téve számukra, hogy egészen újszerűen éljék meg a nagyvárosi létet.”

A TOD-ot átalakítható rendszernek tervezték, ami ugyanúgy lehet statikus, mint mobil. Statikus állapotában ez egy pad, ami háromszemélyesre is bővíthető. Egy egyszerű rögzítőkészlet segítségével ülőkékkel és kiszögellésekkel is kiegészítő, sőt, ha két padot összekötünk egy négyzetes lappal, praktikus piknikasztalt kapunk.


Robogó-pad

Mobil üzemmódra váltva kétszemélyes robogóként használható, maximum 20 km/órás sebességgel. A középső nyíláson át csomagokat is bele lehet pakolni, hátul és oldalt pedig állítható hevederek találhatók, amivel apróbb és hosszabb tárgyak egyaránt rögzíthetők. A felhasználók egy külön erre kifejlesztett alkalmazás segítségével kereshetik meg és foglalhatják le a legközelebbi padot vagy robogót.

“Olyan közösségi eszközt akartunk készíteni, ami jól alkalmazkodik a felhasználók nagyvárosi életritmusához. A versenyen elért sikerünk miatt még jobban hiszünk az ötletünkben, amit így már valóra is válthatunk. Az életnagyságú, működő prototípus megépítésével minden részletmegoldást kidolgozhatunk, és átgondolhatjuk, milyen anyagokra és folyamatokra lesz szükség – és persze hogy milyen felhasználói élményre számíthatunk,” nyilatkozta Janel és Innocenti, a két nyertes tervező.

Emellett a Ford Alap 5000 fontot (2,1 millió forintot) ítélt meg a ‘Cardiac Patrol’ nevű ötletre, ami lehetővé teszi, hogy a magántulajdonban álló járműveket automatikus vészhelyzeti defibrillátorral lehessen felszerelni; és ugyanilyen összeget a ‘Communi-T’ interaktív járműre, amely segíthet a hajléktalan embereknek és a rászorulóknak.

Európa-szerte pályázhattak a diákok

A Ford Alapítvány Intelligens Mobilitás Versenyét más európai helyszíneken is meghirdették: Németországban a Kölni Alkalmazott Tudományok Egyetemén, az Egyesült Királyságban a Loughborough Egyetemen, Spanyolországban pedig a Valencia Egyetemen.

Németország:

  • Az ‘Energetic Exchange’ alapötlete, hogy a magántulajdonban álló járművek akkumulátorában tárolt energiát pénzforrássá alakítsák, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy ezzel fizessenek útjuk következő szakaszáért, illetve árukért vagy szolgáltatásokért. Díj: 11.500 euró (4,1 millió forint)
  • A ‘Rhein Sharing’ egy mobilitási állomás, ahol megújuló forrásból származó energiával tölthetők fel az elektromos kerékpárok és rollerek. Díj: 4000 euró (1,4 millió forint)
  • A ‘MobilityHUB’ egy raktár, ahol a mikro-mobilitás különböző eszközeit egyetlen, könnyen elérhető helyen lehet megtalálni. Díj: 4000 euró (1,4 millió forint)
  • A ‘MyWay’ egy alkalmazás, amit arra terveztek, hogy egyetlen helyen megtalálható legyen az összes fenntartható mobilitási módszer; így könnyebb hozzájuk férni, és egyszerűbbé válnak a több közlekedési eszköz váltogatásával megszervezett utazások. Díj: 12.500 euró (4,4 millió forint)
  • A ‘NetCare’ egy olyan alkalmazás, amivel a családok figyelemmel követhetik idős és elesett tagjaikat, és ügyelhetnek rájuk. Díj: 5000 euró (1,8 millió forint)
  • Az ‘EVLocker’ városi dokkolók hálózata ez elektromos mobilitási eszközök tárolásához és töltéséhez. Díj: 5000 euró (1,8 millió forint)
  • A ‘Spectrum’ alapötlete befogadó szupermarketek létrehozására autizmussal élő emberek számára, akiknek érzékszervi túlterhelését zene nélküli és néma szkennerekkel kialakított privát területek csökkentik. Díj: 10.000 font (4,2 millió forint
  • A ‘CareMiles’ egy jótékonysági szervezet, ami empatikus, háztól házig történő szállítást kínál az orvosi ellátásra szoruló betegek számára. Díj: 5000 font (2,1 millió forint)
  • A ‘HomeACTive’ egy szolgáltatás, ami arra ösztönzi az otthonról dolgozó embereket, hogy a házimunkák és az otthoni munkavégzés összehangolásával fokozzák aktivitásukat. Díj: 5000 font (2,1 millió forint)

Spanyolország:

Egyesült Királyság:

Az első ilyen verseny 2018-as meghirdetése óta a Ford Alapítvány és nemzetközi partnere, a GlobalGiving szervezet eddig már több mint 199.000 euróval (71 millió forinttal) támogatták a diákok projektjeit, beleértve az idei év győzteseit is.

A nyertes csapatok

Royal College of Art:

TOD, Corentin Janel és Guillaume Innocenti

Cardiac Patrol, Cheng Qian és Mingwei Lui

Communi-T, Domenico Perna és Pavan Kumar Sirigineedi

Loughborough Egyetem:

Spectrum, Indira Patel, Kim Huijsmans, Kyle Struthers és Wu Tsz Ting

CareMiles, Aiziel Nazario, Benedict Blyth, Haidar Darr, James Hoare, Maria Chanduvi és Tara James

HomeACTive, Huiyu Chang, Sophia Bird, Ticha Hongsongkiat és Yongnan Hu

Alkalmazott Tudományok Kölni Egyeteme:

Energetic Exchange, Dzenana Canic, Nico Schmidt, Niklas Noel Krach, Oleksii Ponomarenko, Rea Hajredinaj és Younes Charif

Rhein Sharing, Anna Schmitz, Felix Roder, Marcel Heilich, Mariana Prado, Meryem Gencel, Rahma Guentepe és Zher Hassan

MobilityHUB, Ammar Hesam-Zadeh, Dominik Baumann, Eva Maria Thuemling, Philip Ulrichsen, Pia Schog és Sandra Knoebel

Valencia Egyetem:

MyWay, Adrià Aquado Lorente, Alejandro Domínguez Fuster, Alex Segarra Pérez, Àngel Troncoso Guill és Vicente Verdeguer Chirivella

NetCare, Alberto Castillo Moya, Celia Fuentes Latorre, Clara Gisbert López és Pablo Miguel Argudo,

EVLocker, Rafael Rodríguez Gago és Vicente Torrejón Rickard

Időpontfoglalás

A Ford Motor Company

A Ford Motor Company globális vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. A vállalat tevékenységi köre a Ford személyautók, haszongépjárművek, városi terepjárók (SUV) és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók tervezése, gyártása, értékesítése, szervizelése és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A Ford vezető szerepre törekszik az elektromos autók, az önvezető járművek és a mobilitás területén. A Ford mintegy 199.000 embert foglalkoztat világszerte. Amennyiben több információra van szüksége a Fordról, termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company vállalatról, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot.

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.


Márkakereskedés hírei

  • 2024. 02. 12.

    Új Ford Puma

    Új Ford Puma: csúcstechnológiás városi ragadozó Sportkocsis vezetői környezet,…
    Új Ford Puma
  • 2024. 02. 05.

    Új Ford Mustang

    Az Új Ford Mustang: amerikai legenda egy új korszak technológiájával Bemutatásra…
    Új Ford Mustang
  • 2024. 01. 28.

    Vadonatúj Transit Connect

    A Ford Pro bemutatja a vadonatúj Transit Connect et kimagasló kényelmi funkciókkal…
    Vadonatúj Transit Connect
  • 2024. 01. 28.

    Megújul a Ford Kuga SUV

    Európa legkelendőbb plug-in hibrid modellje bekeményít: Megújul a Ford bestsellere,…
    Megújul a Ford Kuga SUV
  • 2023. 11. 06.

    Vadonatúj Ford Transit Custom

    Napenergia és fejlett AI segítségével készül a vadonatúj Ford Transit Custom…
    Vadonatúj Ford Transit Custom
  • 2023. 09. 28.

    Új Ford E-Transit flotta

    Újabb Ford E-Transit flottával bővíti járműparkját a Gebrüder Weiss A Ford E-Transit…
    Új Ford E-Transit flotta
  • 2023. 08. 28.

    Ford Driving Skills for Life

    Már lehet jelentkezni a Ford Driving Skills for Life ingyenes, félnapos gyakorlati…
    Ford Driving Skills for Life

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Autó-Nexus Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Autó-Nexus Kft.